Ajankohtaista

Bonnen matka lohjalaisena mehutehtaana

Bonnen matka lohjalaisena mehutehtaana

Lohjalaisuudesta ollaan Bonnella tyytyväisiä ja ylpeitäkin

Smetanatehdas, panimo ja mehutehdas

Valio sulki Etelän Maitokunnalta vuokraamansa meijerin 1996, ja tuolloin smetanan valmistus Lohjalla loppui. Lohjalle smetanatuotanto oli siirtynyt jo aiemmin lakkautetusta osuuskunnan Karkkilan meijeristä. Lohjan meijeri oli meijeritoiminnan loputtua jonkin aikaa tyhjillään, kunnes Siuntioon muutamia vuosia aiemmin perustettu Länsi-Uudenmaan Panimo vuokrasi tilaa meijerin toisesta kerroksesta keväällä 1998. Meijerin ostaminen panimohankkeelle oli suunnitelmissa, mutta siihen panimoyrityksen resurssit eivät riittäneet. Tiloihin oli kaavailtu myös elintarvike-innovaatiotoimintaa ja Etelä-Suomen ruokayritysten logistiikkakeskusta, mutta nekään hankkeet eivät toteutuneet. Kiinteistö oli varsin hyvässä kunnossa, sillä Etelän Maitokunta oli remontoinut kiinteistön ja osan laitteistosta perinpohjaisesti 1993. Ilmeisesti toiveena oli ollut näin säästyä tämänkin meijerin lakkauttamiselta.

Panimo käynnistyi työvoimahallinnon tukemalla työllisyyskurssilla. Tuolloin kunnostettiin myös Laakspohjassa oleva lähdevedenottamo ja harjulla oleva ylävesisäiliö. Höyrykattilakin otettiin käyttöön. Samoihin aikoihin Bonne Juomien perustajat soittivat ja tiedustelivat, olisiko meijerissä tilaa myös mehutehtaalle. Alakerta oli tyhjillään ja siellä oli vielä jäljellä useita meijerin käytössä olleita säiliöitä ja osa laitteistoa. Elintarvikevalmistukselle tärkeä pesukeskuskin oli uusittu remontissa. Myös oma lähdevesi kiinnosti. Sosiaalitilat olivat riittävät ja hyvässä kunnossa. Perustajat olivat käyneet läpi Etelä- ja Itä-Suomessa useita kiinteistöjä, joista mikään ei täysin sopinut heidän tarkoitukseensa. Ensimmäisen käynnin jälkeen käynnistyikin mehutehtaan suunnittelu, osin panimohankkeen avustuksella, ja mehutehtaan tuotanto perheyrityksenä saatiin täyteen käyntiin vuoden 1999 aikana. Jonkin aikaa entisessä meijerissä tuoksui mallas, appelsiini ja omena, kunnes panimo vähitellen lopetti oman tuotannon rahoitusvaikeuksien vuoksi. Myös maahantuonti loppui vuonna 2000 ja panimo lopetti toimintansa. Panimon palveluksessa olleita henkilöitä siirtyikin Bonne Juomille. Bonne Juomat osti kiinteistön muutaman vuokravuoden jälkeen. Lisäksi Mäntynummentien varrella olevia tiloja vuokrattiin pienyrityksille, kuten nykyisinkin.

Vuokratiloista omiin

Mehutuotanto alkoi yhdellä tiiliskiven muotoisia aseptisia kartonkipakkauksia tekevällä pakkauslinjalla, joka on yhä edelleen käytössä. Myynnin vähitellen kasvaessa investointiin 2011 toinenkin pakkauslinja, jolla voidaan aseptisesti täyttää 0,5, 0,75 ja 1 l:n harjakattoisia kartonkipakkauksia. Etelän Maitokunnan fuusioiduttua Maito-Auran kanssa Bonne Juomat osti myös meijerin erillisen konttorirakennuksen, jossa toimi Lohjan Uusyrityskeskus ja vuokralaisina oli useita pieniä yrityksiä. Panimon käytössä olleeseen toiseen kerrokseen oli vähän aiemmin muuttanut tuorejuustoa valmistava Veikkolan Perinnejuustola, jonka oli ostanut meijerissä ja sittemmin Bonnella työskennellyt ammattilainen. Hänen eläköidyttyä meijeritoiminta Lohjalla samalla loppui ja nämä tilat muutettiin konttorikäyttöön.

Tuotannossa ja kiinteistössä vuodesta 1949 käytössä ollut oma lähdevesi todettiin panimohankkeen aikana erinomaiseksi ja niinpä Bonne Juomia perustettaessa haaveeksi tuli myös oman lähdeveden pakkaaminen. Kiinasta hankittiin pullotuslinja, joka asennettiin entiseen maidon vastaanottohalliin 2012. Yksittäiset koneet toimivat, mutta koko linjaa ei monista yrityksistä huolimatta saatu toimimaan. Nyttemmin linja on siirretty Sotkamoon, jossa sitä on täydennetty yhdessä uuden tuotantokumppanin kanssa. Lähdevettä pakataan Lohjalla nykyisin vientiin kartonkipakkauksiin Aqua Finlandia- alabrändillä. Panostukset vientiin ovat alkaneet tuottaa tulosta, ja vienti on parina viime vuotena kasvanut voimakkaasti.

Mehuista marjojen, hedelmien ja kasvisten jalostajaksi

Bonne Juomat aloitti toimintansa mehujen valmistamisella ja pakkaamisella, mikä pian kuitenkin osoittautui liian yksipuolisena, suurten yritysten hallitsemilla markkinoilla, huonosti kannattavaksi. Marja- ja hedelmäsoseissa huomattiin lupaavat markkinat ja niiden myynti alkoi muutaman vuoden kuluttua. Kuitenkin yritys kasvattaa markkinaosuutta liian mehupainotteisesti johti yrityssaneeraukseen 2000 -luvun puolivälin jälkeen, mistä yritys selvisi vuonna 2013. Myös omistus vaihtui, nykyisin Bonnen omistaa pääomarahasto. Erilaiset hedelmä- ja marjasoseet ovatkin Bonne Juomien nykyinen päätuoteryhmä, ja Bonne on tässä tuoteryhmässä nykyään markkinajohtaja maassamme. Bonnen asiakaskunta on varsin monipuolinen, Bonnen asiakkaita löytyy suurtalousammattilaisista kuluttajamarkkinoihin, elintarviketeollisuuskauppa ja kansainvälinen vientitoiminta lisänä.

Ylpeästi lohjalainen

Alun perin vuoden 1952 olympialaisia silmällä pitäen jäätelötehtaaksi rakennettu meijeri on palvellut hyvin myös Bonne Juomia, joskin seinät alkavat tulla vastaan etenkin, kun rakennus on viime vuosisadan puolivälin rakennustyylin mukaisesti varsin sokkeloinen, ja on osin työlästä saada se täyttämään nykyisiä elintarvikevalmistuksen tehokkuuksia. Energian hinnan kohoamisen vuoksi myös energian hankintaa ja taloudellisuutta ylipäätään on nyt tarkasteltava huolellisesti. Logistiset ratkaisut valmistuote- ja raaka-ainevarastoille on jouduttu ulkoistamaan, mikä on taannut modernit varastointiratkaisut, mutta kuluryhmänä siirtokuljetuksineen tämä osa-alue on kalliimpi, kuin mitä oma logistikkatoiminta voisi olla. Lohjalaisuudesta Bonnella ollaan kuitenkin tyytyväisiä ja ylpeitäkin, yhtiön juuret kun ovat kirjaimellisesti Lohjan soraharjussa Lähteenlohkon lähteessä. Ammattimaisen työvoiman saanti on ollut Lohjalla mahdollista ja tehtaan sijainti on varsin hyvä lähellä pääkaupunkia ja logistisia keskuksia.

Lohjalaisuutta on yritetty  myös nostaa yhdessä lohjalaisten omenaviljelijöiden kanssa valmistamalla 100 % kotimaista lohjalaista omenasosetta. Samoin olemme kiitollisia ja ylpeitä mm. Kisakallion urheiluopiston ja Laurea ammattikorkeakoulun aktiivisista kumppanuuksista sekä tietenkin yrittäjäystävällisen Lohjan kaupungin kanssa tehtävästä tiedonkulusta ja moninaisesta yhteistyöstä. Myös talousalueen vähittäis- ja tukkukauppaliikkeitä ja asiakaskuntaa kaiken kaikkiaan kiitämme yhteistoiminnasta, samoin moninaisia lohjalaisia ammattilaisia mm. logistiikan, huollon ja kunnossapidon sekä tekniikkatoimitusten osalta.

Bonnen tulevaisuus marjojen, hedelmien ja kasvisten jalostajana herkullisiksi ja terveellisiksi sekä helppokäyttöisiksi juomiksi, välipalatuotteiksi sekä soseiksi on yhä voimistuvan kasvisten käyttötrendin pohjalta valoisa. Bonne on vahvasti panostanut tuotteistonsa tuotekehitykseen ja uudistamiseen mm. välipalajuomien osalta unohtamatta vahvaa marja-, hedelmä- ja kasvissoseryhmää, samoin osallistuminen erilaiseen tutkimus- ja kehitystoimintaan mm. Helsingin yliopiston kanssa on ollut vahvaa. Kotimaisuus on yhä mukana muun muassa maankuulun Bonne mustikkamehun osalta sekä Bonne Bär hedelmä– ja marjasmoothieiden ja shottien osalta. Viennin osuus on jo 25 % yhtiön liikevaihdosta suuntautuen Aasiaan, Eurooppaan sekä Arabimaihin.

Bonne ”Arctic Happy Juicery”- alabrändi liputtaa maailmalla suomalaista puhtautta, raikasta ja hyvää juomien makua ja terveellisyyttä, lisäaineiden ja lisätyn sokerinkin käytön ollessa Bonnella minimaalista.

Olemme onnellisia lohjalaisuudestamme ja viestitämme ylpeinä osaltamme myös 700 vuoden pitkästä Lohjan historiasta!